Beszélgetés a sokszínűség pszichológiájáról
Cikkek/hírek
„Nem a család típusa határozza meg, hogy jó-e benne a gyereknek, hanem a család működése.”

Az online könyvbemutatón Gundel Takács Gábor kérdezte Dr. Bátki Anna, klinikai szakpszichológust, pár- és családterapeutát és Dr. M. Ribiczey Nóra, pedagógiai szakpszichológust a Családhatározó című kötet szerkesztőit, valamint Dr. Kozma-Vízkeleti Dánielt, család-pszichoterapeutát, és Pál Márton emberi jogi aktivistát, a #acsaládazcsalád mozgalom társalapítóját.

Mit is nevezünk családnak? Erre a sokrétű kérdésre a most megjelent Családhatározó című kötetben neves pszichológusok, szociális szakemberek, gyógypedagógusok és családterapeuták adják meg saját válaszaikat, miközben részletesen be is mutatják a különféle családtípusokat.

A Családhatározó - bár a címéből lehetne erre következtetni - a szerkesztők szerint nem definiálni akarja, hogy mi az a család, hanem azt vizsgálni, hogy milyen családok vannak. A kötet alcíme A sokszínűség pszichológiája, mert azt akarták szemléltetni, hogy nem egyféle család működik, hanem a családok is sokfélék. Sokfélék abból a szempontból, hogy kikből állnak, hogyan keletkeznek, milyen változásokon mennek keresztül. Még így sem tudtak viszont minden családról írni, nem mutatják be például a nagyszülők által vezetett háztartásokat.

A Családhatározó ötlete nem egy pillanatban született, inkább egy folyamat eredménye. Bátki és Ribiczey az ELTE-n tartottak fejlődéslélektan és “a szocializáció színterei” kurzusokat, amikor azzal szembesültek, hogy nincs magyarul összefoglaló szakirodalom arról, hogy a hagyományosnak mondott nukleáris családszerkezeten kívül hányféle olyan szocializációs környezet van, ahol gyerekek nevelkedhetnek. A kötetben 18, családokkal foglalkozó szakember válaszolja meg tudományos és gyakorlati oldalról is, mi a család, milyen családtípusok vannak.

A könyvbemutató a beágyazott Youtube-linken megtekinthető.

Családhatározó
No items found.
Cikk infó
Szerző:
Címkék:
No items found.
Kapcsolódó cikkek: