A hosszú élet titkai
Cikkek/hírek
A hosszú élet titka nem is titok, de hogy képesek vagyunk-e még visszatérni erre az útra, az már egyáltalán nem biztos.

Ma Magyarországon az átlagéletkor a nőknél 79,33, a férfiaknál72,86 év, a KSH adatai szerint pedig minden második hazai lakos krónikusbetegségben szenved. Bár nem egy tanulmányból kiderül, hogy Dél-Korea, Japán ésSvájc vezeti a legtovább élők országainak listáját, a betegségek ezeket aterületeket sem kerülik el.
Vajon mi a titka azoknak a népcsoportoknak, amelyek tagjai a gazdaságinövekedés, a fenntarthatóság, az egészségügyi ellátáshoz és orvositechnológiához való hozzáférés szerényebb szintje mellett is sokszor több mintszázéves korukig aktív, egészséges életet élnek?

Erre a kérdésre kereste a választ Dan Buettner amerikai újságíró,aki az utóbbi években olyan helyek felkutatását tűzte ki célul, ahol a lakosoknem csupán nagy arányban érik meg a 100 évet, de a helyiek anélkül tudnakmegöregedni, hogy olyan komolyabb egészségügyi problémákkal kelleneszembenézniük, mint az elhízás, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek vagy adiabétesz. Buettner és csapata öt Kék zónát határozott meg, és az ezekkelkapcsolatos eredményeit, megfigyeléseit A hosszú élet titkai: Kék Zónák, aholaz emberek a legtovább élnek című könyvében összegezte.

Eddig összesen öt kék zónát jegyeztek le:  Szardínia szigeténaz Ogliastra járás, Ikaria szigete Görögországban, Okinava-szigetek, Costa RicaNicoya nevű félszigete, valamint Kalifornia Loma Linda nevű települése(hetednapi adventista közösség). Dan Buettner könyvében mind az öt zóna saját fejezetet kapott, ésminden fejezet végén szerepelnek a legfontosabb tanulságok, és távolság ellenére sok hasonlóság van a régiók között. Viszonylagelszigetelt közösségek a Kék Zónák lakói, ahovapersze már kezd betüremkedni a modern globalizált világ,azonban a hagyományosnak monható rurális életforma a domináns. Ez a mai fiatalok számára sokaknak máregyáltalán nem vonzó, illetve nem érthető, elérhető. A vallás mélyreható jelenléte és azerőteljes családi kötelékek újabb közös pontokként jelennek meg Generációkélnek egy fedél alatt, vagy ha nem is élnek egy házban, sok idős mellett ottvan egy családtag, aki gondoskodik róluk. A Zónáklakói gyerekkoruktól fogva fizikai munkát végeznek,sokat tartózkodnak a szabadban, és az élelmiszert maguknak termelik meg. Az általuk megtermelt javak közül pedigszámos alapanyag kiemelkedően hasznosnak bizonyul az egészség megőrzéseszempontjából.

Felmerül a kérdés, hogy mi hogyan tudunk bármit is átültetni a Kék Zónákban szerzett tapasztalatokból a mindennapi életünkbe?

Dan Buettner könyvei nyomán Cseke Eszter és S. Takács András, azOn the Spot két alkotója is ellátogatott a KékZónákba, itt forgatták le sorozatuk tizedik évadát. „A hosszú élet titkai közül talán a legkézzelfoghatóbb az, hogymivel táplálkoznak egy életen át a Kék Zónák lakói, akik Japántól a görögIkaria szigetig esküsznek rá, hogy a hosszú élet a konyhában kezdődik. Azutazások során mi is végigkóstolhattuk az olasz, görög és Costa Rica-i konyhalegegészségesebb ételeit 100 éves szereplőink asztalainál, és evés közben aztláttuk az arcukon, hogy még most is élvezik az ízeket, és élvezik az életet.Narancsot, citromot és olívát szüreteltünk velük, kecskét és tehenet fejtünkegyütt, és volt olyan 100 éves, aki levitt a borospincéjébe” – írják az On the Spot alkotói.

 

 

A hosszú élet titkai
A hosszú élet ízei
No items found.
Cikk infó
Szerző:
Címkék:
No items found.
Kapcsolódó cikkek: